Нудура Проекти в Детайли - Warmbuild

Извита къща в Ирландия - еко жилищен проект на върха в своя клас


Заоблените стени са обикновено кошмарът на всеки строител. Но за Бари Фингълън, спедиализирал се в строежа на къщи, не само че са били задължителни, когато се стига до проектирането на собствения си дом от 300квм в Ирландия, той знае, че избирайки изолационни форми за бетон ще улесни максимално този процес.

Бари работи от години с NUDURA и познава много добре гъвкавостта, която осигуряват формите, за да превърнат амбициозните архитектурни планове в жилища, в които обитателите ще се влюбят. И когато идва моментът за проектиране и изграждане на собствения си дом - това е безспорният материал, който избира да използва.

Построен в полукръг, основното жилищно пространство е разположено по изпъкнало-извитата стена, за да осигури панорамна гледка към 18-акровия парцел на Бари и околностите. "Пейзажът беше основна част от дизайна, тъй като това е нещо, което е изключително важно за мен", казва Бари, който има научна степен по селскостопанска наука и който обработва голяма част от земята си.

Високите стандарти на Бари, по отношение на консумацията на енергия, изискват къщата да надминава средните стойности. И това се осъществява без компромиси от страна на архитектурата на сградата! Термичните свойства на изолационните форми на NUDURA, използвани в строежа, изграждат сграда с 86% по-енергийно ефективна от средната модерна къща и 78% по-ефективна от изискванията на най-новите строителни разпоредби в Ирландия. Всъщност къщата изпреварва дори и най-амбициозните зелени стандарти. Zero Carbon Hub, който е създаден, за да насочва строителните предприемачи към по-екологосъобразни строителни стандарти, изисква максималното отопление да бъде 46 kwh / квм / годишно. Общото потребление на енергия в къщата надхвърля тази цел с 15%. Къщата се отоплява с вентилационна система за оползотворяване на топлината, има слънчеви панели на покрива, снабдена е с нискоенергийно LED и CFL осветление навсякъде и е покрита с кедров кестен и каменни покривни плочи.


Тип обект: Еднофамилна еко къща

Регион: Портлийш, Ирландия

РЗП: 300 квм

Изполазвани Нудура форми: Нудура изолационни форми, U-value 0.24 W/m2K

Въздухонепроницаемост: 0.096 ACH / 1.86 m3/hr.m2

Годишна консумация за цялата ферма:

твърдо гориво за отопление и топла вода: 671литра при 10.27 kWh/l = 6891 kWh;

електричество (къща, гараж/работилница, конюшни): 6452kWh;

готвене: 50кг LPG

Общо = 46.25 kWh/квм/год.

Kонсумация за жилище:

Отопление: 5168 kWh = 17.11 kWh/квм/година

Топла вода: 1723 kWh

Електричество: 4457 kWh

Готвене: 625 kWh

Общo = 39.65 kWh/квм/год.

Други Нудура проекти в детайли